miercuri, 1 iulie 2015

Femeile si pantalonii: scurt istoric


Pare ciudat pentru ca astazi ii vedem peste tot si mai mult decat atat, nu ni se pare nimic nepotrivit atunci cand ii asociem cu noi, femeile, insa zeci de ani au reprezentat un subiect controversat si mult ravnit de femei.

Ca obiect vestimentar, acestia dateaza din paleolitic, insa doar in anul 1970 societatea a fost pregatita sa lase femeile sa se imbrace exact asa cum doresc.

In jurul anilor 1800, la Paris a fost data o lege coform careia femeile nu aveau voie sa poarte pantaloni. Aceasta regula a functionat o perioada destul de lunga si doar prin intermediul unei autorizatii speciale puteai reusi totusi sa ajungi sa-I porti. In jurul acestei hotarari, femeile au devenit din ce in ce mai inraite si cateva dintre ele, precum Sarah Bernhardt, a fost in 1890 prima femeie care a purtat pe strazile din Paris pantaloni, reusind sa sfideze autoritatile.

La finele Primului Razboi Mondial, femeile nevoite sa intre pe piata muncii, necesitau si haine adecvate pentru toate aceste munci, astfel incat Coco Chanel a reusit sa speculeze trendul ascendent si a scos pe piata primii pantaloni evazati, in anul 1920. Din cauza faptului ca femeile au fost nevoite sa inlocuiasca forta de munca a sotilor care se aflau pe front,  acestea au inceput sa imbrace tot mai des salopeta barbatilor si ideea a devenit in timp una general acceptata.

Miscarea hippie din anii 1970 a reprezentat un moment al tinutelor noncomformiste, rebele si incercarilor indraznete in materie de moda, astfel ca abia atunci femeile au reusit pe deplin sa castige dreptul de a purta pantaloni

Un comentariu: