joi, 2 iulie 2015

De unde termenul de "Moda Hippie"



                Hipiotii au fost simbolul unei epoci iar miscarea hipiota a aparut ca reactie la contextul social si politic al anilor 1960 din America.  Poporul american in acea perioada avea preocupari serioase; Implicarea acestora in Razbioul din Vietnam unde au fost trimisi foarte mult tineri, intensificarea problemelor legate de drepturile populatiei afro-americane dar si o miscare literara intitulata „beat”, care avea ca si scop delimitarea conformismului american. Acestia erau atipici, se imbracau neingrijit, ascultau jazz sau consumau droguri etc.
                Toate aceste preocupari au dat nastere hipiotilor, care erau de fapt tineri si adolescenti revoltati de efectele razboiului, ale conduitei sociale stricte , corporatiilor lacome sau traiului monoton.  Hipiotii au imbratisat ideea de libertate si de reintoarcere la radacini. Se apropiau de natura  si vroiau sa traiasca cat mai simplu. Astfel ca devenisera niste noncomformisti care faceau amor in public,  consumau droguri oriunde, stateau pe strazi, iar toate astea sub forma de protest de strada, asa au simtit sa se exprime public.
Primele comunitati cu un numar insemnat de hipioti au aparut in San Francisco, LA si New York. A fost nevoie de numai 2 ani pentru ca moda hippie sa depaseasca granitele Americii.  Principala forma de protest era imaginea lor, astfel ca era nevoie sa ii poti recunoaste pe strazi. Nu era prea dificil tinand cont de faptul ca vestimentatia avea legatura cu credinta lor. De exemplu materialele folosite in mare parte erau bumbacul si canepa,caci astfel erau mai aproape de natura.
                Pe intelesul tuturor moda hippie nu are un autor ci este rezultatul unui colectiv social. Hainele preferate de hipioti erau pantalonii evazati sau blugii, in partea de sus camasile , tricourile sau jachetele trebuiau sa fie cat mai colorate cu diverse imprimeuri. Femeile alegeau rochiile sau bluzele stramte, exagerat de scurte care vroiau sa transmita un mesaj  al sexualitattii fara bariere.
                Regula acestora era ca nu exista nicio regula. Puteau sa combine orice piesa vestimentara cu oricare alta, orice material purtat vara cu oricare purtat iarna , hainele lucrate manual erau de o valoarea si mai mare daca existau.  Ei considerau ca in fara urateniei din lume era nevoie de frumusete naturala care sa o acapareze, iar cel mai bine de exprimat aceste lucru era prin iubire , pace si frumusete. Asa ca au aparut florile ca imprimeu, purtate in par sau pe haine sau pictate pe corp. Tot asa a fost inventata si expresia”Flower Power”.
Moscarea Hipiota nu a influentta doar moda, ci si literatura sau cinematografia si in special muzca. Pe la mijlocul anilor 1970, miscarea hippie a inceput sa isi piarda din intensitate, America iesise din razboi , drepturile civile fusese castigate  si era tinerilor cu studii superioare incepea sa se insamanteze printre ei. Asa ca noncomformismul hipiot a fost inlocuit de un conformism stabil financiar.
                Spiritul insa s-a pastrat pentru ca toate aceste schimbari au reprezentat un mod de viata si de gandire, de exprimare si de cunoastere iar impactul avut asupra modei a fost imens.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu